ECOLOGIILE GRIJII ȘI ÎNGRIJIRII. Cap. 3 și 4: Plante Ritualice și Plante Afrodisiace.
Curatorial input: Gabriela Mateescu
Cercetare & curatorial output: Valentina Iancu (arte vizuale), Eliza Yokina (arhitectură), Prof. Dr. Mihaela Georgescu (botanică), Șef lucrări Dr. Vasilica Luchian (consultanță și curator ierbar)
Artiste demisol (PLANTE RITUALICE): Diana Matilda Crișan, Hortensia Mi Kafkin, Marta Mattioli, taietzel ticalos. Cercetare botanică de Andrei Conțiu - student masterand în cadrul Facultății de Horticultură din București, Programul de master Managementul Conservării Biodiversității.
Artiști/e la parter (PLANTE AFRODISIACE): Livia Greaca, Alina Marinescu, Andreea Medar, Ciprian Mureșan, Miron Schmückle. Cercetare botanică de Andriana Gârstea - student masterand în cadrul Facultății de Horticultură din București, Programul de master Managementul Conservării biodiversității.
”Expoziția “Ecologiile grijii și îngrijirii”, inițiată de Gabriela Mateescu, alătură arta contemporană unor proiecte de arhitectură și de cercetare a naturii botanice, o construcție curatoriată colectiv care ghidează o incursiune vizuală, poetică și totodată practică în complexitatea relațiilor omului cu flora planetară. Pornind de la rolul hrănitor, vindecator, atributele magice, mitice, imaginația simbolică sau uzul în diferite aspecte ale vieții, de la îmbrăcăminte, arhitectură sau produse farmaceutice, expoziția este împărțită în patru secțiuni, inspirate de cultura pop, populară, respectiv înțelegerea comună astfel: plante utile, otrăvitoare, afrodisiace și ritualice. Taxonomiile botanice actuale se regăsesc amestecate în această micro antropologie vizuală a florei contemporane. Expoziția devine un spațiu de reflecție, învățare și dezvățare a relațiilor omului cu natura vegetală. Ce este natura? Cum ne gândim la natura botanică? Ce loc au plantele în viața noastră? Ce rol avem noi în viața lor? “Ecologiile grijii și îngrijirii” pornește de la o serie de întrebări care vizează relația omului cu natura botanică, decelate din omonimia cuvântului grijă.” - Nucleu 0000